Ključnih 5 faktora za kupovinu građevinskog zemljišta u Hrvatskoj koje trebate pročitati prije kupovine

  • 10 mjeseci ago
Gradjevinsko zemljiste

Ako planirate graditi kuću od samog početka, prva stvar koju ćete trebati je odgovarajuće građevinsko zemljište. U nastavku ćemo istražiti ključne činjenice koje trebate razmotriti prilikom kupnje građevinskog zemljišta u Hrvatskoj.


  1. Pitanje vlasništva nad nekretninom možete provjeriti u zemljišnim knjigama nadležnog suda u općini gdje se nalazi zemljište. Ovaj dokument se naziva Vlasnički list i pruža informacije o vlasništvu nad konkretnom nekretninom, uključujući moguće hipoteke ili terete povezane s njom. Također je važno istražiti kako je zemljište evidentirano u katastru i saznati tko je trenutni vlasnik.

  2. Želite saznati namjenu određenog zemljišta, možete zatražiti lokacijsku informaciju u Urbanističkom uredu koji pokriva određenu općinu. Ova informacija će vam reći kako se zemljište planira koristiti, što može uključivati različite namjene kao što su stambena, komercijalna, sportska ili rekreacijska.

  3. Informacija o izgradivosti zemljišta dostupna je u lokacijskoj informaciji. To uključuje informacije o minimalnoj površini potrebnoj za izgradnju, maksimalnoj izgradivoj površini i dopuštenoj visini zgrade. Obično se izgradivost zemljišta kreće oko 30% ukupne površine, iako u starim dijelovima gradova može doseći čak 100% površine.

  4. Postoji li pristupni put prema zemljištu? Kada je riječ o pristupu zemljištu, morate osigurati da postoji dostupnost putem javnog puta koji je deklariran u katastru. Alternativno, trebali biste imati pravo prolaska preko susjednih zemljišta kako biste došli do javnog puta i svojeg zemljišta.

  5. Kad istražujete zemljište, važno je provjeriti dostupnost osnovne infrastrukture, kao što su priključci za struju, vodu i kanalizaciju. Ako takvi priključci već postoje na zemljištu, to je povoljno. U suprotnom, trebali biste pronaći najbliže dostupne priključke. Važno je napomenuti da u većini dalmatinskih mjesta kanalizacijski priključci nisu uvijek dostupni, pa se umjesto toga koriste septičke jame. Međutim, mnoge općine rade na rješavanju problema otpadnih voda.

Treba imati na umu da tržišna vrijednost zemljišta uglavnom varira zbog lokacije, mogućnosti građevinske upotrebe, površine, oblika i svrhe.

Compare listings

Compare