Kupovina nekretnine na Pelješcu: Savjeti koje morate znati prije kupovine

 • 3 mjeseca ago

Planirate li kupovinu nekretnine na Pelješcu? Saznajte koje su glavne stvari koje morate uzeti u obzir prije nego što uložite svoj novac u ovu prekrasnu lokaciju. Pelješac je jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta, ali i lokacija za investicije u nekretnine. Stoga je važno biti dobro upućen u sve relevantne informacije prije kupovine.

Položaj i klima Pelješca

Pelješac se nalazi u južnoj Dalmaciji, smješten između Stonskog zaljeva i splitske uvale. Ova popularna turistička destinacija dugo je poznata po jedinstvenoj prirodi, kristalno čistom moru i slikovitim krajolicima.

Ovaj ugodan položaj omogućuje izvrsne cestovne i pomorske veze s ostatkom Hrvatske i regije. Pelješac je od Dubrovnika udaljen oko 70 kilometara.

Što se tiče klime, Pelješac uživa blagu mediteransku klimu s dugim, toplim ljetima i blagim zimama, što ga čini idealnom destinacijom za cijelu obitelj tijekom cijele godine.

Cijela regija ima oko 2700 sunčanih sati godišnje, što osigurava izvrsne uvjete za mnoge sportove na otvorenom i aktivnosti poput sunčanja, plivanja, ronjenja i jedrenja. 

Vrste nekretnina na Pelješcu

Pelješac je čarobno mjesto s raznovrsnom ponudom nekretnina. Bez obzira tražite li kuću ili stan, vilu ili zemljište, Pelješac ima nešto za svakoga.

Vrsta nekretnineOpis
KućePelješac ima prekrasne tradicionalne kamene kuće, kao i moderne kuće s pogledom na more.
VilePretty Vile smještene na samoj obali mora nude privatnost i vrhunske pogodnosti.
ZemljišteZemljište na Pelješcu idealno je za izgradnju vašeg vlastitog doma po želji.

Bez obzira koja vrsta nekretnine vas privlači, Pelješac je mjesto za vas. Ljepota i šarm ovog mjesta trajno će vas oduševiti.

Troškovi i financiranje kupovine nekretnine

Planirate li kupiti nekretninu na Pelješcu, morate se upoznati s mogućim troškovima koji se vežu uz tu odluku. Uz cijenu same nekretnine, postoje i drugi troškovi koje treba uzeti u obzir. Ovdje navodimo glavne troškove koje možete očekivati:

TrošakOpis
Trošak kupoprodajnog ugovoraKupoprodajni ugovor o nekretnini plaća se kod javnog bilježnika. Cijena ovisi o visini kupoprodajne cijene i određuje je odvjetnik ili javni bilježnik.
Trošak poreza na promet nekretninamaPorez na promet nekretninama iznosi 3% od kupoprodajne cijene nekretnine i plaća se u roku od 30 dana od sklapanja ugovora.
Trošak izrade elaborata geodetskog stanjaElaborat geodetskog stanja izrađuje se radi evidentiranja stvarnih podataka o nekretnini u katastarskom operatu. Cijena ovog troška ovisi o veličini nekretnine i određuje je ovlašteni geodet.
Trošak prijenosa vlasništvaAko kupujete nekretninu koja je još uvijek pod hipotekom, osim ukupne kupoprodajne cijene, morat ćete platiti i dodatni trošak prijenosa vlasništva na sebe.

Uz gore navedene troškove, kupnja nekretnine često uključuje i dodatne troškove poput agencijskih provizija, pristojbi i drugih administrativnih troškova.

Pravne i zakonske stavke za kupovinu nekretnine na Pelješcu

Ako planirate kupiti nekretninu na Pelješcu, važno je biti upoznat s pravnim i zakonskim pitanjima koja se odnose na vlasništvo i posjedovanje nekretnine u Hrvatskoj.

Prvo što trebate učiniti je provjeriti da je nekretnina koju želite kupiti legalno dostupna za prodaju te da je prodaja u skladu sa svim važećim propisima. Obratite pažnju na sve detalje ugovora kako biste bili sigurni da kupujete ono što je navedeno u oglasu.

Pravne i zakonske stavke uključuju:

 • Vlasnička prava
 • Ugovor o kupnji
 • Porezi i naknade
 • Pravila o nasljeđivanju
 • Radnje u slučaju nesporazuma

Vlasnička prava

Provjerite da li prodavatelj ima pravo na prodaju i da li je nekretnina u potpunosti u njegovom vlasništvu. Uvidom u vlasnički list saznajte je li nekretnina opterećena hipotekama ili drugim teretima.

Ugovor o kupnji

Ugovor o kupnji mora biti zaključen u pisanom obliku, sa svim bitnim detaljima poput cijene, opisa nekretnine, uvjeta plaćanja i roka iseljenja prethodnog vlasnika. Potpisivanje ugovora treba obaviti u nazočnosti odvjetnika.

Porezi i naknade

Pri kupnji nekretnine, plaćaju se porezi i naknade koje mogu varirati ovisno o vrijednosti nekretnine. Provjerite koje su točne obaveze u vašem slučaju.

Pravila o nasljeđivanju

Važno je provjeriti hoće li vas nekretnina na Pelješcu teretiti naknadnim obvezama poput plaćanja nasljednicima ili poreza na nasljedstvo. Javni bilježnik može vam dati više informacija o ovim pravilima.

Radnje u slučaju nesporazuma

U slučaju nesporazuma ili kršenja ugovora, potrebno je konzultirati se s odvjetnikom koji će vam pomoći u zaštiti vaših prava.

Suradnja s agentom za nekretnine

U procesu kupovine nekretnine na Pelješcu, suradnja s pouzdanim agentom za nekretnine može biti od iznimne važnosti. Takvi agenti posjeduju detaljno znanje o tržištu nekretnina na Pelješcu i mogu vam dati savjete o najboljim lokacijama i vrstama nekretnina te o najboljim opcijama financiranja.

Budući da je kupovina nekretnine obično velika investicija, pametno je angažirati nekoga tko ima stručno znanje kako bi vam pomogao ostvariti što veću vrijednost za vaš novac. U suradnji s agentom, imate veće šanse da pronađete idealnu nekretninu za vas, koja ispunjava vaše kriterije.

No, kako odabrati pouzdanog nekretninskog agenta? Prvo, provjerite jesu li licencirani i imaju li profesionalnu reputaciju među kupcima i prodavateljima. Također, potražite preporuke od prijatelja ili kolega koji su već kupili nekretninu na Pelješcu. Kada pronađete nekoliko kandidata, razgovarajte s njima o vašim ciljevima i proračunu te ispitajte njihovo znanje o tržištu nekretnina na Pelješcu.

Koje su najbolje lokacije za kupovinu nekretnine na Pelješcu

Ukoliko razmišljate o kupovini nekretnine na Pelješcu, važno je odabrati pravu lokaciju koja će zadovoljiti sve vaše potrebe. U nastavku donosimo pregled najboljih lokacija na Pelješcu, s naglaskom na njihove prednosti i karakteristike.

LokacijaPrednosti
OrebićLijepa i mirna lokacija s prekrasnim plažama. Ovdje možete pronaći različite vrste nekretnina u svim cjenovnim rasponima.
TrpanjOvo malo ribarsko mjesto nudi nevjerojatan pogled na more i brojne aktivnosti na otvorenom za cijelu obitelj. Ovdje se može pronaći velik broj apartmana i kuća.
ViganjLokacija specifična po svojim uvjetima za kitesurfing i windsurfing. Ovdje se nalaze kuće izgrađene u mediteranskom stilu s pogledom na more.
StonPoznat po proizvodnji soli i po svojim bogatim povijesnim znamenitostima. Ovo je idealna lokacija za one koji traže mir i tišinu. U ovom području mogu se naći kuće i vile s bazenima, te vrijedna povijesna zdanja koja se prodaju kao nekretnine.

Uz ove lokacije, postoje i mnoge druge manje poznate lokacije koje nude nekretnine za različite interese i cjenovne kategorije.

Bilo da tražite kuću za odmor, stambeno rješenje ili investiciju, Pelješac nudi širok izbor nekretnina. Odabir prave lokacije će vam pomoći da ispunite svoje snove o životu na ovom lijepom poluotoku.

Važni faktori pri odabiru nekretnine na Pelješcu

Odabir prave nekretnine na Pelješcu može biti izazovan zadatak. Kako bi se osiguralo da kupnja bude uspješna i isplativa, treba razmotriti nekoliko važnih faktora:

 • Lokacija: Pelješac nudi različite lokacije, od ruralnih područja do mjesta uz more. Važno je odabrati lokaciju koja najbolje odgovara vašim potrebama i preferencijama.
 • Infrastruktura: Prije nego što se odlučite za kupnju, važno je provjeriti dostupnost infrastrukture u blizini nekretnine, kao što su trgovine, restorani, zdravstvene ustanove i škole.
 • Pristupačnost: Lako dostupna nekretnina savezuje život i rad. Ako je nekretnina izolirana, važno je uzeti u obzir troškove posjeta i opskrbi.
 • Povrat ulaganja: Ako kupujete nekretninu kao investiciju, važno je proučiti tržište, cijene i trendove prije nego što donesete odluku.
 • Stanje nekretnine: Obratite pažnju na stanje nekretnine koje želite kupiti. Ako je nekretnina potrebna renovacije, treba uzeti u obzir troškove renoviranja prije nego što se odlučite na kupovinu.

Uzimajući u obzir ove faktore, možete biti sigurni da donosite informirane odluke o kupovini nekretnine na Pelješcu.

Porezi i ostali pravni aspekti posjedovanja nekretnine na Pelješcu

Jedan od najvažnijih aspekata posjedovanja nekretnine na Pelješcu su porezne obveze. Kupci nekretnina trebaju biti upoznati s poreznim stopama i obvezama prije kupovine nekretnine. Kupovina nekretnine na Pelješcu podliježe poreznim stopama u skladu s propisima Republike Hrvatske.

Postoje dva glavna poreza na nekretnine u Hrvatskoj koje moraju platiti vlasnici nekretnine:

 1. Porez na promet nekretnina (3% od prodajne cijene)
 2. Pričuvni fond stambenih zgrada, koji je obavezna naknada za održavanje zgrada i javnih površina, a iznosi između 150 i 250 kn mjesečno

Pored poreza na nekretnine, postoje i druge pravne obveze koje se moraju uzeti u obzir pri kupnji nekretnine na Pelješcu. Ove obveze uključuju pravne aspekte kao što su služnosti, tereti na zemljištu, te sukobe oko granica. Stoga je uvijek najbolje poslužiti se profesionalnim savjetovanjem kako bi se osigurala sigurna i legalna kupovina nekretnine.

Kupovina nekretnine na Pelješcu može biti isplativa investicija za one koji traže miran, mediteranski način života ili jednostavno žele kupiti kuću za ljetovanje i odmor. 

Prije ulaganja u nekretninu na ovom području, važno je uzeti u obzir ključne faktore poput geografskog položaja, vrste nekretnina, troškova i poreznih obveza. Suradnja s pouzdanim agentom za nekretnine također je važna zbog njihovog znanja i iskustva u tom području. 

Posjedovanje nekretnine na ovom području omogućuje lako pristupanje nekim od najljepših plaža, povijesnih znamenitosti, restorana i drugih lokalnih atrakcija.

Compare listings

Compare