Razmišljate o kupnji nekretnine za najam? Evo nekoliko ključnih informacija koje trebate imati na umu!

  • 3 mjeseca ago

Kako pametno ulagati u nekretnine?

Kao što možete pretpostaviti, strastveni smo ljubitelji svih aspekata nekretnina, stoga nije iznenađujuće da nas zanima istraživanje dodatnih investicija. Tržište nekretnina neprestano raste i predstavlja jednu od najsigurnijih i najisplativijih investicija.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih biste možda željeli razmotriti kupnju dodatne nekretnine, a osobno smo skloni ideji da nam vrijednost imovine raste dok nam istovremeno osigurava redovne mjesečne prihode.

Jeste li spremni napraviti korak i postati investitor u nekretnine? Opus Nekretnine vam nudi korisne savjete koji će vam pomoći u pronalaženju i, na kraju, kupnji nove nekretnine s fokusom na iznajmljivanje i osiguranje dodatnog izvora prihoda.

Kupujete gotovinom ili koristite kredit?

Iako biste možda razmatrali opciju plaćanja gotovinom kako biste izbjegli mjesečne hipotekarne obveze, valja razmisliti o tome kako takav pristup može vezati vaš kapital za nekretninu. Dodatno, kupnjom u gotovini mogli biste propustiti određene porezne olakšice. Preporučuje se pažljivo procijeniti koliko novca imate ušteđeno i razmotriti možete li si priuštiti kupnju bez uzimanja kredita. Ukoliko nije moguće, istražite različite opcije financiranja te odaberite kredit koji najbolje odgovara vašim potrebama i financijskom planu.


Kapara

Obično se kapara za investicijsku nekretninu postavlja na 10% ukupne cijene nekretnine. Na primjer, za nekretninu od 100.000 €, kapara od 10% iznosi 10.000 €. 

Preporučljivo je započeti štednju čim razmislite o ulaganju u nekretnine. Ukoliko i dalje nedostaje gotovine, razmotrite mogućnost podizanja kredita kako biste pokrili iznos kapare. Važno je konzultirati se s financijskim stručnjakom kako biste razmotrili najbolje opcije prilagođene vašoj jedinstvenoj situaciji. Na taj način osiguravate rezervaciju nekretnine, šaljete prodavatelju signal da ste ozbiljan kupac koji planira dovršiti transakciju. Važno je napomenuti da, u slučaju odustajanja od kupnje nekretnine, iznos kapare ostaje prodavatelju.

Krediti i banke

Dobivanje hipoteke za drugu nekretninu namijenjenu iznajmljivanju slično je procesu dobivanja hipoteke za primarni dom.

U većini slučajeva, koristit ćete bankovni kredit za investiranje u nekretninu, a to će biti hipotekarni kredit s fiksnom ili promjenjivom kamatnom stopom.

Kao i uvijek, ključno je započeti istraživanje banaka ili konzultirati se s financijskim stručnjakom kako biste utvrdili koja banka nudi najpovoljnije uvjete. Različite banke imaju različite ponude, pa je bitno temeljito se informirati kako biste izbjegli skrivene troškove i odabrali kredit koji najbolje odgovara vašim preferencijama.

Lokacija je važna

Tražite novu investicijsku nekretninu u sigurnom i traženom susjedstvu. Prvo istražite lokalne sadržaje. Što je susjedstvo privlačnije, a područje traženije, to je veća vjerojatnost da će vaša nekretnina biti tražena za iznajmljivanje.

Opus Nekretnine će vas brzo povezati s agentom za nekretnine koji će vam pomoći pronaći pravu investicijsku nekretninu. Slobodno nas kontaktirajte.

Istražite cijene najma

Analizirajte statistiku najma u susjedstvu. Kolika je prosječna najamnina? Koliko spavaćih soba i kupaonica obično ima nekretnina u tom području? Koja je preferirana opcija među stanovnicima, kupnja ili najam nekretnine? Koliko je trenutno otvorenih radnih mjesta na tržištu? Postoje li brojna poduzeća koja posluju u blizini?

Slobodna radna mjesta i cijene najma imat će direktan utjecaj na vaš konačni rezultat kao stanodavca. Važno je postaviti cijenu najma vaše nekretnine na način koji će vam omogućiti konkurenciju s drugim sličnim dostupnim nekretninama za najam, ali istovremeno osigurati dovoljan prihod.

Pretražujte nekretnine u područjima s višim prosječnim cijenama najma i nižom stopom nezaposlenosti kako biste povećali potencijalni povrat investicije.

U kakvom je stanju nekretnina koju kupujete?

Neophodno je pažljivo razmotriti stanje nekretnine prije nego što se odlučite uložiti. Kao stanodavac, imate zakonsku obvezu osigurati da dom bude siguran za stanare. Ako kupite nekretninu s oštećenim sustavom grijanja ili oštećenim krovom, potrebno je riješiti te probleme prije nego što je možete iznajmiti.

Uobičajeno je dobra praksa za početne stanodavce odabrati nekretninu “ključ u ruke”, odnosno već pripremljenu za iznajmljivanje. Međutim, ako imate iskustva s popravcima i renovacijama, možda ćete moći uštedjeti novac uloživši u nekretninu koju ćete sami obnoviti.

Proučite poreze na nekretnine

Porez na nekretnine u Republici Hrvatskoj čini 3% ukupne vrijednosti. Ukoliko razmatrate kupnju investicijske nekretnine, važno je imati na umu da će biti potrebno platiti porez za dodatnu nekretninu, te prilagoditi cijenu najma u skladu s tim.

Uloga iznajmljivača zahtijeva mnogo truda, ali istovremeno može biti izuzetno profitabilna. Biti informiran o svim aspektima ovog posla ključno je za uspješno ulaganje. Ako smatrate da posjedujete potrebne vještine i znanje za bavljenje ovim pozivom, razmatranje kupnje investicijske nekretnine može predstavljati izvrstan način diversifikacije vaših izvora prihoda.

Zanima vas mogućnost kupnje investicijske nekretnine? Kontaktirajte nas već danas.

Compare listings

Compare